Heb je AD(H)D of kenmerken hiervan

ADHD en ADD zijn verzamelnamen voor ander gedrag, veroorzaakt door een tekort aan bepaalde neurotransmitters, de transportstoffen tussen zenuwcellen. Je hoofd kan hierdoor overvol raken, waardoor je erg druk en ongeconcentreerd kan worden.

Je hoort bijvoorbeeld niet meer wat er tegen je wordt gezegd, doet niet wat de ander van je verwacht, voelt je eigen lichaamsprikkels niet meer waardoor je onhandig wordt. Je kan zelf ook het gevoel krijgen dat je gek wordt. Met een heel kort lontje en erg druk en ongeconcentreerd gedrag tot gevolg. Veel mensen met AD(H)D zijn ‘triggerhappy’: er hoeft maar iets te gebeuren en ze schieten in actie, snel en vaak ook ondoordacht. Het verschil tussen ADHD en ADD is vooral dat die drukte in je hoofd bij ADHD ook voor anderen zichtbaar is in gedrag (onhandig, druk, snel gedrag). Bij ADD verdwijnt iemand als het ware in zijn hoofd, lijkt dus van buiten heel rustig maar is het van binnen niet. 

AD(H)D is een aangeboren, erfelijke en een blijvend neurobiologische aandoening. Vaak wordt de oplossing gezocht in medicatie en/of therapie gericht op vaardigheden waarin mensen met AD(H)D minder goed zijn, zoals plannen, dingen afmaken en je aandacht ergens bijhouden. 

 

Volhoofd ziet AD(H)D-gedrag, dat soms minder handig kan zijn, als een symptoom(en niet als stoornis) voortvloeiend uit alle processen die in je volle hoofd plaatsvinden. De aansturing van je gedrag kan je leren veranderen waardoor nieuwe wegen ontstaan die voor jou wel werken.

AD(H)D komt voor bij 2 tot 7% van de kinderen en naar schatting heeft 3% van de volwassenen AD(H)D.